Yirmi Yaş Dişimi Çektirmem Gerekli Midir ?
Ağzımızda en son süren üçüncü azı dişleri genelde 17 ila 25 yaşları arasında sürmeye başlarlar. Bu dişlerin ağızda bırakılıp bırakılmaması konusu tartışmalıdır. Eğer doğru pozisyonda sürerlerse ve çevre dokulara zarar vermiyorsa bu dişin yerinde kalmasında bir sakınca yoktur.
Yirmi yaş dişleri düzgün pozisyonda sürdükleri zaman çok değerlidirler ancak sıklıkla çekimi gerektiren sorunlara yol açarlar. Uzun yılları içinde beslenme alışkanlıklarındaki değişimlere bağlı olarak kullanışsız hale gelmişlerdir.
Genelde alt çenede bu dişlerin çıkacağı yeterli alan olmadığında süremezler.
Diş tam sürmemişse bakteri yerleşmesine uygun bir alan oluşturur ve bu bakteriler enfeksiyona yol açabilir ve diş çürümeye başlar. Yirmi yaş dişinin yan dişe zarar vermesi sık rastlanan bir durumdur. Yarı sürmüş ya da sürmemiş yirmi yaş dişlerinin çekimi çene cerrahı tarafından yapılmalıdır, diş hekiminiz siz bir cerraha yönlendirebilir. Çene kemiğine kaynaşmış ve anormal pozisyonlu bir dişin (röntgenle tespit edilmiş) ileride yol açacağı zararlar göz önüne alınarak çekimine karar verilebilir. Diş arkındaki yer darlığı durumlarında dişin sürmesi dişeti- kemik ve diğer komşu diş engeline takılabilir. Dişlerin sürmeleri esnasında gelişen çürükler, diş ve çevreleyen dişetinde biriken gıda ve bakteriler enfeksiyon oluşturabilir. Bu durumda ağız kokusu, ağrı, şişlik, ağzın tam açılamaması, lenf bezlerinde şişme oluşabilir . Tam sürmediği zamanda, komşu dişe baskı yapar, kist oluşumu, çene kemiğinin zarar görmesi gibi sorunlar oluşabilir.
Bu sebeple dişin ağız içindeki ve çene kemiği içindeki pozisyonu dikkate alınarak diş hekimi tarafından değerlendirilip, kötü pozisyonlu dişlere müdahele edilmelidir. Enfeksiyonun var olduğu bir durumda müdahale edilirse enfeksiyon çevreye yayılıp, yara iyileşmesi geç ve güç olacağından ağız hijyenin düzeltilmesi, antibiyotikler ve bazen de karşı çenedeki yirmilik dişin çekimi ile enfeksiyon kontrol altına alınır.