fbpx Skip to main content

Neden Ağız Kokusu Oluşur »Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Ortalama her 4 kişiden birinde kötü ağız kokusu şikayeti ile karşılaşıldığı
gözlemlenmektedir. Zaman zaman ortaya çıkabildiği gibi süreklilik de gösterebilir. Kişinin sosyal ilişkilerini etkiler.

Kişiler, koku sinirlerinin zamanla ortama adapte olan yapısı nedeni ile kendi ağız kokularını objektif olarak değerlendiremeyebilirler.

” Ağız boşluğu kaynaklı ” oluşan ağız kokusu sorununda

Ağız boşluğunda yaşayan bakterilerin artıkları olan sülfürlü bileşikler kötü kokuya yol açar. Bakteri tabakaları ve yiyecek artıkları dilin arka tarafında birikir. Dilin yüzeyi pürüzlü bir yapıda olup bakterilerin yaşamasına elverişli bir özelliğe sahiptir.

Eğer diş ve dil yüzeyi temizlenmezse, kısa sürede bakterilerin yaşamasına elverişli bir hal alır.

Diş çürükleri, ağız içi yumuşak dokulardaki iltihabi durumlar, kötü yapılmış dolgu ve protezler, gömük dişler ağız boşluğundan kaynaklanan kötü kokulara sebep olmaktadır, tedavileri kısa sürede sonuç vermektedir ve sorun halledilebilmektedir.

” Diğer ( Sistemik hastalıklar, beslenme, oruç tutma vs. ) kaynaklı ” olan ağız kokusunda,

Özellikle;

Sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlarda meydana gelen ağız kokusu,

Şeker hastalığında (aseton kokusu),

Böbrek yetmezliğinde (balık kokusu gibi),

Karaciğer yetmezliğinde,

Metabolizma bozuklukları (teşhisi zor olabilir, zaman zaman ortaya çıkan kötü bir balık kokusu),

Açlık, diyet, ağız kuruması, oruçlu olmak ( Sıvı gıda eksikliklerinde vücuttaki yağ ve protein çözünmeye başlar, bu metabolizmanın yan ürünleri kötü ağız kokusu olarak yansır ) görülür.

Bu sebeple ağız kokusunun öncelikli teşhisini dişhekimi yapmalı ve ağız içi faktörler elendikten sonra koku devam ediyorsa hastayı bir iç hastalıkları uzmanına yönlendirmelidir

1. Hastanın ilk randevusu öncesi 6»8 saat süre ile herhangi bir şey yiyip içmemesi dişlerini fırçalamaması ve ağız gargarası kullanmamış olması gerekir. Ayrıca 24 saat süre ile kokulu kozmetik ürünler kullanmaması, 48 saat süreyle soğan, sarımsak yememesi istenir.

2. Hastanın tıbbi hikayesi incelenir. Geçirmiş ve sahip olduğu sistemik hastalıklar gözden geçirilir. Hastanın kullanmakta olduğu tüm ilaçları getirmesi istenir.

3. Hastanın ağız kokusu ile ilgili hikayesi incelenir. Ağız kokusunun ne zaman başladığı öğrenilir. Eğer yeni başlamışsa sistemik hastalıklardan kaynaklanabilir. Hastanın yeme, içme ve temizlik alışkanlıkları öğrenilir.

Hastanın ağız içi muayenesi yapılır. 

Ağız Kokusunun tedavisinde amaç, ağızdaki kötü kokuyu oluşturan faktörleri teker teker elimine etmektir. Ağızdaki çürük dişlere, gerekli tedaviler uygulanır. Gıda birikimine neden olan taşkın yapılmış dolgular, değiştirilir.

Dişeti sağlığı açısından, hasta iyi bir değerlendirmeye tabi tutulur. Normal insanlardan alınan tükürük örneğine göre, dişeti hastalığı olan ağızlardan alınan tükürük örneğinin daha hızlı kokuştuğu görünür. Gerekli operasyonlar ile kaybedilmiş dişeti sağlığı geri kazandırılabilir

Her hastada ağız hijyenin, geliştirilmesine önem verilmelidir. Yemek sonrası yapılan diş ve dil fırçalama ve diş ipi kullanımı ile ağız kokusu oldukça azaltılabilir. Hasta tarafından kullanılan sabit veya hareketli protezler kontrol edilir. Protez dişler genellikle plastik parçalardan yapıldığı için plastik kısımlar kokuya sebep olabilir bu da , “takma diş nefesi” (denture breath) olarak bilinen halitozis tipine neden olur. Plastik malzemenin zamanla oluşan poröz yapısı besin artıklarının üzerinde birikmesine neden olur. Gerekli düzeltmeler ve yenilenmeler yapılarak bu sorun giderilebilir çözülmüyorsa protezin yenilenmesi gerekebilir.

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir. bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez

Leave a Reply