fbpx Skip to main content

Diş Gıcırdatma (Bruxızm) Zararlımıdır?

Bruksizm (diş gıcırdatma) genellikle uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketlerinin neden olduğu çeneleri sıkma, dişleri gıcırdatma olayıdır.
Toplumumuzda sık rastlanır.

Genellikle bu alışkanlığa sahip bireyler bundan habersizdir. 

Buruksizmin dişler arasındaki kapanış ilişkisinin bozulmasından kaynaklananabilir, duygusal stresler (Aşırı sinirli, hassas, titiz bir yapıya sahip olmak ) etkili olabilir. Vücudumuzda stres belirtilerini ilk olarak gördüğümüz yer ağız dokularıdır. Stres bruksizmin hem oluş nedeni hem de olayın şiddetini artıran en önemli faktör olarak belirlenmiştir.

Diş gıcırdatma sebebiyle, dişlerin çiğneyici yüzünde oluşan aşınma, dişlerde çatlama, kırık oluşumu, dişlerde aşırı soğuk hassasiyeti, dişeti çekilmeleri, dişlerde sallanma, yanaklarda tahriş, yanak ısırma, yanak ve şakak bölgesi kaslarında, çene ekleminde ağrı oluşabilmektedir.

Bu belirtiler diş gıcırdatmasının hemen başlangıcından itibaren ortaya çıkmaz. Olayın şiddetine ve süresine göre bazen yıllar sonra görülebilmektedir. Çoğunlukla belirtilerin tümü birden olmayabilir. Bazen çok az belirti gösterebilir.

Tedavinin amacı dişlerde çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmaktır Diş hekimi tarafından uygulanan, uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek amacı ile alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilerek kullanılan “gece koruyucuları”, diş gıcırdatması semptomatik tedavisinde kullanılan en önemli araçtır. Ancak gece koruyucularının çoğunlukla tek başlarına yeterli olamayabilmektedir.


Bu nedenle hastalığın sergilediği tabloya göre gece koruyucularının yanında bazı ek tedavilerinde uygulanması gerekmektedir:

  • Stres terapisi,
  • Rahat uyumayı sağlayıcı önlemler,
  • Kas gevşetici ilaç uygulaması,
  • Hatalı yapılmış diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi,
  • Eksik olan dişlerin yerine koyulabilmesi için protez uygulamaları.Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir. bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez

Leave a Reply