fbpx Skip to main content

Protezler ne kadar zamanda bir yenilenmelidir?

Ağız dokuları sürekli bir değişim içindedir. Bu yüzden protezlerin çok uzun yıllar kullanılmasını beklemek doğru olmaz. Bu süre 3 ila 5 yil arasinda degisir. Düzenli kontrollerle de uygun görülürse astarlanarak protezler, değişmeden ufak işlemler görebilirler.

Yeni protezin kontrolleri ne zaman yapılmalıdır?

Protezlerin ağıza takılmasından 24 saat içinde ilk kontrol, sonra rahatsızlıklar bitene kadar haftalıik kontroller yapılır. Düzeltme işlemi mutlaka hekim tarafindan yapılmalıdır. Protezlerin hekimin kontrolü dışında düzeltilmeye çalışılması problemlerin artmasına neden olur . En az yılda bir kere protezlerinin temizlenmesi, cilalanması, uyumlanması ve agız yumuşak dokularının incelenmesi için dişhekiminin kontrolü gerekir.

Protezler tükürük salgısını arttırır mı?

Yeni protezler ağız sistemi tarafindan yabancı materyaller olarak kabul edilir. Yabanci cisim hissi tükürük bezlerinin uyarılmasına ve tükürük salgısının artmasına sebep olur. Zaman içinde proteze alışılmasıyla birlikte tükürük salgilanması normale döner.

Yeni protezlerle ne zaman eskisi gibi konuşulabilir?

Protezin ağıza takılması ile hasta ağızının içinde büyük bir kitlenin varlığını hissedecektir, tükürük artışından dolayı ve dudak, yanak, dil gibi organların yapıya alışamamalarından dolayı konuşma bozulabilir. Evde yüksek sesle konuşmak, gazete vb. okumak alışma sürecini kısaltır.

Yeni protezlerle nasıl yemek yenilir?

Dil-dudak-yanak kaslarının proteze alışmasıve uygun bir şekilde yemek yemek için 6-8 haftaya ihtiyaç vardır. Besinler, küçük parçalar halinde kesilmeli, çiğneme işlemi ağızın her iki tarafi birden kullanılarak yavaş yavaş yapılmalıdır .İlk günlerde yumuşak, yapışkan olmayan gıdalarla beslenilmelidir. Sert gıdalara zamanla geçilmelidir. Isırma işlemi sırasında yiyecekler ağızın köşesindeki dişlere yerleştirilmeli, ön dişlere yerleştirilmemelidir. Yeni protezlere alışma periyodunda vurukların olması normaldir. Periyodik kontroller ile bu sorunlar dişhekimi tarafindan düzeltilir. Yumusak ağız dokusunun sert akriliğe alışması için zaman gereklidir.

Protezler yatmadan önce çıkartılmalı mıdır?

Alt ve üst protezlerin uykuya yatmadan önce çıkartılması ile protezlerin temizleme solüsyonuna gece boyunca bırakılabılır. Aynı zamanda ağız dokularının dinlenmesi de sağlanmış olur. Uyku sırasında dişlerin sıkılması ağız dokularına yük binmesine neden olur, ağız dokuları protez ile çene kemiği arasında sıkısır ve hasta ağrı duyabilir. Protezin çıkarılması bu durumun önlenmesini sağlar. Tercihen çıkartmak istenmemesi de normal karşılamaktayız fakat bu durumda protezlerin ve varsa ağızda kalan dişlerin bakım ve temizliklerinin güzelce yapılmış olması gereklidir.

Protezler günde en az iki kere temizlenmelidir ve eger mümkünse her yemekten sonra yıkanmalıdır. Protezlerin temizlenmesi mekanik ve kimyasal olarak yapılmalıdır. Mekanik temizleme firça ve sabun yardımıyla su ile gerçekleşir. Diş macunları asındırıcı tanecikler içerdikleri ve protez yüzeyinde aşınmaya neden olacağı için kullanılmamalıdır. Piyasada bulunan protez temizleyici tabletler kimyasal temizlik için kullanılmaktadır. Haftada bir kere bu tabletlerin kullanılması protezlerde olusan lekelerı çıkartır. Çamaşır suyu ve benzeri kimyasalları ise protezin yapılarını bozabildikleri gerekçesiyle kesinlikle önermemekteyiz.