fbpx Skip to main content

Çürük Oluşumunu Engellemek İçin Bireysel Önlemler Nelerdir?

Çürük oluşumunu engellemek için günde en az iki defa dişler uygun bir şekilde firçalanmalıdır ve bir diş ipi kullanarak dişler arasinda kalan yemek artıklarının ortamdan uzaklaştırılması gerekmektedir. Mümkün olduğunca karbonhidratlı ve şekerli yiyeceklerden , özellikle ögün aralarinda uzak durulmalıdır.Şekersiz sakızlar tükürük artışını sağladığı ve yemek artıklarını uzaklaştırdığı için kullanılmalarını tavsiye ederiz aynı işi bir bardak su da görmektedir, ve aşırı sakız tüketimi eklem problemlerinin oluşmasına yol açabileceği için dikkatli tüketilmelidir. Ağız çalkalama suları vb. gargaralarda destekleyici olarak kullanılmasını tavsiye ediyoruz.

En az 6 ayda bir diş hekimine kontrol amaçli gidilmelidir.

Diş Hekimleri çürük oluşumunu engellemek amacıyla ne gibi uygulamalar yapabilirler?

Derin fissürleri olan dişlerin temizlenmesi zor olan bu bölgelerine uygulanan fissür örtücülerle birlikte yemek artıklarının birikimi engellenmektedir.Fissür sealent diyede adlandırılan bu ürünler çürüğe en elverişli bölgelere uygulanarak hem mekanik olarak buraya plak birikimini engeller hem de saldıkları Fluor sayesinde baslangiç çürüklerini engeller

Fluor nedir ve çürüğe etkisi nasıl olur ?

Fluor diş çürüklerini engellemek amacıyla yıllardır kullanılan bir elementtir. Fluor bakteriler tarafindan yapısı bozulmuş mine yüzeyine nüfuz ederek o bölgenin tamirini sağlar.Çeşitli formlarda bulunan bu element şehir sularından diş macunlarına kadar bir çok sekilde bulunur.

Dolgu teknolojisinde yenilikler var mı? Nelerdir?

Evet var, artık günümüzde azı dişlerine dolgu yaparken geleneksel yöntemlerle amalgam(gümüş)dolgu yerine diş renginde ve şeklinde estetik dolgu materyalleri uygulayabilmekteyiz.Bilinenin aksine arka dişlerde klasik büyük kompozit (beyaz) dolgu yöntemi yerine artık porselen dolgular da, rahatlıkla uygulanabilmektedir, bunlar hem daha sağlam hem daha estetik hem de klinik olarak daha uzun ömürlüdür.

Dolgular neden kırılır?

  • Hatalı malzeme kullanımı
  • Hastanın yanlış kullanımı
  • Malzemenin mukavemeti (kompozit, amalgam)
  • Hekimin yanlış endikasyonu
  • Zamanla dolgunun ömrünü doldurması

Ne tip dolgular bulunmaktadır, nerelerde kullanılırlar?

Genel olarak arka dişlerde amalgam , kompozit ve seramik dolgu uygulanabilir. Yüz yıldan fazla bir zamandır güvenle uygulansa da civa içeriği ve estetik beklentileri karşılamaması sebebiyle günümüzde artık daha az tercih edilmektedir.Kompozit dolgunun estetik avantajları bulunmasına rağmen arka dişlerde çiğneme direncinin her zaman yeterli olamaması düşündürücüdür. Seramik dolguda ise bütün bu dezavantajlar ortadan kalkmıştır.Doğru uygulama ile hem daha sağlıklı hem daha sağlam hem de daha estetik restorasyonlara sahip olmak artık eskisi kadar zor değil.

SERAMİK DOLGU

Seramik  dolgunun daha avantajlı olduğunu söylemek mümkün müdür?

Kesinlikle evet, doğru seçim yapıldığında, dikkatli bir uygulama ile diş hekimliğinde 10 yıllık klinik çalışmalar ile başarısı %95 olan bu materyaller günümüzde artık daha fazla kullanım alanlı bulmuştur.

Seramik  dolgunun dezavantajları bulunmakta mıdır?

Birden fazla seans gerektirmesi ve maliyeti

Seramik dolgu her çürük dişe uygulanabilir mi?

Hemen hemen her büyük azı dişine uygulanabilir.Ama duruma göre en doğru kararı hekiminiz verecektir.

Seramik kırılgan mıdır?

Dikkatli uygulandığında ve kullanıldığında ömrü çok uzundur. Her porselen restorasyon gibi kırılma riski mevcuttur.

Normal seramik kuron protezinden farkı nedir?

Geleneksel yöntemle kuron protezi yapılan bir dişte bütün diş yüzeyi aşındırılarak, dişin üzerine oturan bir restorasyon daha fazla dişlerin madde kaybına uğramasına yol açmaktadır.Burada ise sadece dolgu kavitesine uygulandığı için dişten daha az madde kaldırıldığı için daha sağlıklıdır.

Seramik dolguların yapılması için kanal tedavisi gerekmekte midir?

Kesinlikle hayır, normal dolgu kavitesi olan hemen hemen her dişe uygulanabilir, dişten kaynaklanan bir problem yoksa kanal tedavisine gerek yoktur.

İlerde değiştirme şansı bulunmakta mıdır?

Evet bulunmaktadır.

Kompozit (beyaz, ışıklı) dolgular nasıl yapılır?

Kompozit dolgular, hazırlanmış kavitelere tabaka tabaka yerleştirilir ve her tabaka özel bir ışık ile sertleştirilir. Bu işlem bitince kompozit dolgular dişe göre şekillendirilir ve düzeltilir. Bütün bu işlemler amalgam dolgu işleminden daha uzun sürer. Kompozit dolguların ağızda kalma süresi de 7-10 yıldır ki bu süre amalgamın ömrüne yakındır.

Kompozit dolguların avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Bu dolguların en büyük avantajları estetik olmalarıdır. Ayrıca bu dolgular dişlere iyice bağlandığı için diş dokularını destekler, kırılmaları ve sıcaklık geçmesini engeller. Kompozitler, yalnızca çürükleri restore etmek için değil, dişlerin rengini ve biçimini değişitirerek kozmetik etkileri için de kullanılabilmektedirler. En önemli dezavantajı işlem sonrası duyarlılıkların olmasıdır. Dolguların renkleri, kahve, çay gibi boyayıcı yiyeceklerle de hafifçe değişebilmektedir.

Leave a Reply