İmplant nedir?
İmplant çeşitli sebeplerle eksilen dişlerin kaybolan estetiğini ve işlevini tekrar kazandırmak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen suni diş kökleridir. İmplantlar genellikle dokulara uygun, dayanıklılıkları son derece fazla ve yüksek teknoloji ürünü olan titanyum malzemeden yapılırlar. İmplant tedavisi sonucu çene kemiğine yerleştirilen implantlar o kadar doğal bir görünüme sahiptirler ki onları gerçek dişlerden ayırt etmek çok zordur.Bu nedenle bazen onların varlıklarından haberiniz bile olmaz.
İmplant tedavisinin avantajları nelerdir?
- İmplant altyapılı protezler diğer protezlere göre çok daha iyi çiğneme fonksiyonu sağlarlar.
- Estetik ve dayanıklılık bakımından oldukça üstündürler.
- Sizi hareketli protez kullanma zorunluluğundan ve zorluğundan kurtarır, hareketli protez kullanan kişilerin özgüvenini geri kazanmasına yardımcı olur.
- Çene kemiği erimeleri implant sayesinde azalır.
- Doğal dişlerin aşındırılıp köprü yapılması zorunluluğunu ortadan kaldırır.
- Dişeti ve kemiği desteklediği için köprü protezlere oranla daha doğal ve estetik sonuç verir. İmplant sayesinde Daha sağlıklı ve dengeli beslenme sağlanır.
İmplant yapımının aşamaları
1-Muayene
Bu etap tıbbi ve diş hekimliği muayenelerinden oluşabilir. Eğer hastanın genel sağlık durumu implant uygulamasına elverişliyse, çekilecek özel bir röntgen ve ağızdaki dişlerin durumuna göre, dişhekimi kullanılacak implantın tipi ve uzunluğuna karar verir. Bu etapta implanta ve sonradan yapılacak proteze karar verecek hekimin bu konuda deneyimli olması ve planlamayı implantı uygulayacak Çene Cerrahı ile birlikte yapması çok önemlidir.
2-Operasyon
Operasyon Çene Cerrahı tarafından yapılmalıdır. Protezi yapacak hekim de operasyona katılmalı ve uygulamanın planlandığı şekilde yapılmasına yardımcı olmalıdır. İmplantın yerleştirilmesi lokal anestezi ile yapılır. İnsizyon dişeti üzerinden yapılarak kemikte uygun aletlerle implantın yerleştirileceği yuva açılır. İmplant bu yuvaya yine özel aletler kullanılarak yerleştirilir. İşlem, uygulanacak olan implantların sayısına bağlı olarak 30-90 dakika arasında sürebilir.
3-İyileşme safhası
İmplant yerleştirildikten sonra, kemikle bütünleşmesi için belli bir zaman geçmesi gerekmektedir. Bu süre minimum 3 aydır. Bu süre içerisinde gerekirse hastaya geçici bir protez uygulanabilir. Hastalar uygulanan implantların üzerine direk çiğneme yükü vermeden normal beslenmelerini yapabilir. İyileşme süresi sırasında, implantı uygulayan hekim belirli aralıklarla hastayı kontrollere çağırır ve gerek görürse tekrar bir röntgen isteyebilir.
4-İmplant Üst Yapısının Yerleştirilmesi
İyileşme süresi tamamlanıp implant çevresi tamamen yeni kemikle dolduktan sonra, implantın üzerine üst yapısı yerleştirilir.
5-Protezin Yapılması
Yapılacak olan proteze uygun ölçü maddeleri ile ölçü alınır. Protez tek bir kron, köprü, parsiyel veya tam protez şeklinde olabilir.
TEK DİŞ İMPLANTLAR
Bir veya daha fazla tek dişi kaybetseniz de, tek diş implantları uygun form, şekil ve konturu yeniden oluşturmak için en uygun değiştirme seçeneğidir. Uygun bakım ile ömür boyu sürebilirler.
İMPLANT KÖPRÜLER
Birden fazla dişin yan yana eksik olduğu bir durumda, bazen her dişi tek bir implantla değiştirmemiz gerekmez. Aynı işlevi yerine getirmek için genellikle bir araya getirilmiş veya atellenmiş daha az implant kullanabiliriz.
TAM-ÇENE İMPLANTLAR
Genellikle özellikle alt çeneyi içeren tam protezlerde tutma sorunları vardır. Protezin tutulması için, özellikle yıllar içinde meydana gelen yoğun kemik kaybı ile genellikle implantlara ihtiyaç duyulur. İmplantlar tarafından tutulan protezler bu sorunu ortadan kaldırır ve günlük yaşam kalitenizde muazzam bir gelişme sağlar.